Balın Kimyasal Yapısı

Balın Kimyasal Yapısı

Bal bir şifa kaynağı olup insan sağlığına faydalı  makro ve mikro bileşenleri ile  olağan üstü bir enerji kaynağıdır. 100 gram balda 304  kcal kalori mevcuttur.Diğer arı ürünlerinde olduğu gibi balda da bileşenlerinin oranlarında  bitki kaynağına, coğrafi farklılıklara iklim ve mevsimsel faktörlere bağlı olarak değişkenlikler görmek mümkündür.Ortak özellik olarak,karbonhidrat  ve su ile birlikte proteinler, organik asitler,uçucu bileşenler,  enzimler,aminoasitler,fenolik bileşenler  ifade edilmektedir. Balda %0.7 oranında aminoasitler ve proteinler bulunmaktadır. %0.5 oranında organik asit ihtiva etmektedir.Balda bulunan bu organik asitler balın bozulmaması için sigorta görevi gören indikatördür.Organik asitlerin diğer görevi de balın kendine özgü rayiha ve aromada rol almasıdır.


Balın temel yapısı karbonhidratlardan oluşmaktadır.Genel yapı itibari ile yüzde 80 çeşitli şeker, yüzde 17 su ve yüzde 3 de mineral, vitamin,enzim,aminoasitler, organik asitler gibi bir birinden kıymetli bileşenlerden oluşmaktadır.Flavonoid,polifenolik bileşikler ile birlikte serbest ve esterleşmiş aromatik asitlerin varlığı da bala farklı ve özel bir zenginlik katmaktadır.
Bu kimyasal doku ışığında baktığımızda bal için bal için bir şifa kaynağı olduğu görüşünün ne kadar isabetli olduğu net olarak belirginleşmektedir.Kaldıki bu görüş bir tez olmaktan öte apiterapinin temel çalışma alanını oluşturmaktadır.

Yorumlar